Nyskapande Innovativt Projekt – Songlines

Juryns motivering

Songlines är genom sitt lokala nätverksbyggande förebilder för samverkan.

De har genom sitt Nyskapande innovativa projekt skapat möjligheter för människor att mötas runt musik.

Med målet att verksamheten skall växa nationellt och utvecklas över tid öppnar Songlines dörrar med sitt välkomnande recept. Songlines blir bryggan mellan våra olika musikinstitutioner och unga på flykt och tar därmed fasta på att integrationen ska ske i båda riktningarna.

Bakom projektet står eldsjälar och organisationer som brinner för att nyanlända barn och unga med hjälp av musiken ska hitta ett sätt att uttrycka sina känslor på, hitta nya vänner och få vuxenstöd.

Songlines ger unga nytt hopp genom musiken och ett kärleksfullt, engagerat sammanhang att växa i på de ungas villkor.

 

 

Helena Isaksson Baeck från Songlines

Det var i juni i somras som Sting fick Polarpriset. Han skänkte hela prissumman till Songlines. Nu har projektet dessutom fått Framtidens Musikpris 2017 i kategorin ”nyskapande innovativt projekt”.

På Songlines hemsida ligger en film av Helena Isaksson Baeck som börjar med texten : ”2015 kom fler än 35 000 ungdomar utan familjer till Sverige”. En sorgsen melodi tar oss vidare till en återkommande refräng : ”Jag vill bara vara en precis som du, ber om amnesti för liv som pågår nu”. Bilder på hoppfulla afghanska ungdomar tillsammans med svenska politiker blandas med med foton från begravningar, demonstrationer och bedövande vacker svensk natur.

Sången är gjord med ord och tankar från tre unga som ännu inte fått stanna i Sverige. Det är osäkert om de någonsin kommer att få det.

Det är en fin liten film. På några minuter ger den också en bild av vad Songline är – ett projekt av och med unga på flykt. Syftet är att öka integrationen genom att ge nyanlända möjligheten att uttrycka sig genom kultur och musik.

Songlines startade i början av det här året. Nu finns organisationen i sex län, ytterligare tre kommer till nästa år. En av initiativtagarna var Helena Isaksson Baeck. Som egentligen är dokumentärfilmare. Nu står hon som projektledare/utvecklare och finns till vardags i Kalmar.

-Här började vi med en fest som samlade 250 ensamkommande ungdomar. Vi har jobbat ihop med Kulturskolan och Ung i Kalmar, Imagine, NBV och ungdomarna själva.

När eldsjälarna drog igång Songlines var tanken att organisationen skulle fungera som en brygga mellan ungdomar på flykt och kulturinstitutionerna i landet. Men då hade de inte en aning om att så många av de unga inom kort skulle dras in i en allvarlig livskris, som för en del till och med har lett till självmord.

-De mår fruktansvärt dåligt och vi försöker stötta dem, säger Helena. Många har fått avslag på sina asylansökningar och har tvingats flytta. Regeringen bad civilsamhället ta ansvar för integrationen. Det har vi försökt göra. Ungdomarna fick höra när de kom hit att de skulle gå i skolan, spela fotboll eller lära sig ett instrument och allt skulle bli bra. Nu har många börjat fylla 18 och står inför att bli utvisade till ett land i kaos där flera aldrig har bott. Det är smärtsamt. Jag förstår inte vad Sveriges regering håller på med.

-Vi kämpar för deras mänskliga rättigheter, som har tagits ifrån dem. Vi försöker ge dem hopp, men det är svårt med tanke på alla utvisningarna.

Vad betyder det för er att ni fått Framtidens Musikpris`

-Det är oerhört viktigt. Vi är djupt tacksamma. Idag är det viktigare än någonsin att stå upp för den här gruppen. Totalt är de 70 000 barn och unga som har kommit hit sedan 2015. De kämpar för att ta sig in i samhället. Vi måste stödja dem. De har flytt och har med sig starka berättelser. Många är blivande artister, berättare och konstnärer som har så mycket att att ge oss.

Songlines är än så länge ett treårigt projekt med finansiering från Arvsfonden. Delaktiga organisationer är Jeunesses Musicales Sverige (JMS), KulturUgdom, dokumentärfilmaren Helena Isaksson Baeck och Sveriges Ensamkommande Förening (SEF).

 

Text
Bertil Håkansson
Foto
Songlines

close
FacebookFacebookFacebookFacebook