Bästa Ungdomsinitiativ – Hannes Aiff


Juryns motivering

Hannes har med oegennytta tagit fantastiska initiativ för att hjälpa andra unga i oerhört svåra situationer. Genom sitt musicerande och sin kreativitet har han samlat in pengar till flera välgörande ändamål. Sedan sex års ålder har Hannes lagt ner ofantligt mycket energi och träning på sin outtröttliga spellust och har under åren skapat sina egna arenor att stå på.

Genom sin gärning är Hannes en  stor inspiration för oss alla och ett bevis på att alla kan göra något och att allt räknas när vi hjälps åt.

Musik är livsglädje och det visar Hannes.  

Lär känna Hannes Aiff

En gång varannan eller var tredje vecka åker Hannes Aiff med sin mamma de elva milen från Ulricehamn till Göteborg. Där tar han fiollektioner av en musiker på Operan. Efter lektionen går Hannes nästan alltid till Nordstan, ett stort köpcentrum mitt i stan. Han öppnar sin fiollåda, tar fram fiolen och börjar spela. Musiken varierar från Mozart till Led Zeppelin. Aldrig några noter. Han har musiken inom sig.

Inte alltid, men ofta, blir det en stor publik runt den, blonda, långhåriga 13-åringen. Han gillar uppmärksamheten. Någon nervositet känner inte av, han har spelat här så ofta. Ända sedan han var nio år. Och innan dess spelade han i flera år på gågatan I Ulricehamn.

Några gånger har han spelat tillsammans med sin två år äldre storebror på dragspel. Men oftast är han helt ensam i myllret av människor inne på Nordstan.

Publiken visar sin uppskattning genom att lägga pengar. Mest brukar det vara 20-lappar, ibland större sedlar, någon gång utländska mynt, ja till och med en snusdosa har hamnat i hans fiollåda!

-Det var ett undantag, skrattar han. Men det brukar bli rätt mycket pengar, mellan 1000 och 2 000 kr på en timme.

Hannes är född strax utanför Montreal i Kanada och har bott där av och till där under sin uppväxt. Hannes uppskattar att han under åren i Sverige har spelat ihop 135 000 kr. De flesta skulle nog spendera pengarna på prylar eller resor eller sätta in dem på banken. Men inte Hannes. Han skänker bort allt han får.

-Det började med Barncancerfonden, säger han. Jag fick in så mycket pengar som jag egentligen inte behöver. Så jag tänkte att om jag hade cancer så skulle livet inte vara så kul. Därför skänkte jag till dem.

I september 2015 publicerades bilden på den treåriga Alan Kurdis kropp, som hade sköljts upp på en strand i den turkiska badorten Bodrum. Bilden påverkade Hannes starkt. Han beslöt att i fortsättningen skänka pengar från sitt spelande även till Läkare utan gränser.

-De hjälper flyktingar som blir utsatta för våld och det tycker jag är bra, berättar Hannes. De brukar skicka tackbrev och ibland berättar de vad de gör. Det betyder mycket för mig att kunna stötta dem i sitt arbete.

Hannes stora idol är David Garrett, en tysk klassisk violinist. Vid sju års ålder spelade han för allmänheten en gång i veckan. Liksom Hannes tyckte han också om att blanda in rockmusik i den klassiska repertoaren. Garrett spelade huvudrollen som Paganini i filmen ”The Devils violinist”.

Hannes satsar hårt på musiken. Planen är att efter nian hitta ett gymnasium med inriktning på musik. Två timmars övning varje dag brukar han hinna med. Tidigare spelade han i en orkester i Ulricehamn. Han har också spelat för pensionärer i äldreboenden, samt i kyrkor, skolor och till och med på flygplatser. Men nu är det framförallt spelandet i Nordstan som ger honom den publikkontakt han såväl behöver.

I praktiken har Hannes skapat en egen scen för sin musik. Det var också en bidragande orsak till att han fick Framtidens Musikpris. ”Sedan sex års ålder har Hannes lagt ner ofantligt mycket energi och träning på sin outtröttliga spellust och har under åren skapat sina egna arenor att stå på”, skriver juryn i sin motivering.

Vad betyder det för dig att få det här priset?

-Oerhört mycket. Det är väldigt kul med uppmärksamheten. Och så får jag ju prissumman som är på 20 000 kr.

Vad ska du göra med pengarna?

-Jag skänker bort dem.

Text
Beril Håkansson
Foto 
Privat
close
FacebookFacebookFacebookFacebook